25-26 maja 2017 r., na trasie: Wysokie Mazowieckie - Kruszewo-Wypychy - Bielsk Podlaski – Proniewicze – Parcewo – Narewka – Białowieża – Hajnówka – Narew – Jaszczołty.
Zaczęło się od wizyty w - specjalizującej się w produkcji urządzeń do produkcji mleka - Gama Group w Wysokiem Mazowieckiem, podczas której goście obejrzeli hale produkcyjne i w sali konferencyjnej prezentację audiowizualną firmy. Potem były odwiedziny w firmie Trans-Rol w miejscowości Kruszewo-Wypychy, zajmującej się kompleksową obsługą rolnictwa. Po uroczystym powitaniu przybyłych gości przez właściciela Trans-Rol Andrzeja Remisiewicza i przedstawicieli władz wojewódzkich i gminnych oraz obejrzeniu obiektów magazynowych, miała miejsce degustacja regionalnych smakołyków mięsnych wytworzonych w pobliskiej firmie Podlaska Chata i przez członkinie miejscowego KGW.
W Suempol-u w Bielsku Podlaskim na gości czekała prezes Monika Siecińska-Jaworowska, która ze swadą opowiedziała niecodzienną historię firmy, kiedy przed 15 laty zaczynała od przetwórstwa belgijskich krewetek i od kilkunastu pracownic, a dziś zatrudnia ponad 1200 osób i jest jedną z największych firm na świecie w przetwórstwie łososia, eksportującym 80 proc. swojej produkcji. Podany do skosztowania łosoś, przygotowany na kilka sposobów, wybornie smakował.
W Wędzarni Dunikowscy w Proniewiczach uczestnicy AGROTRIP-u mogli poznać wyjątkowy smak podlaskich wyrobów, wytwarzanych w oparciu o dawne receptury, takich jak: polędwica z wędzarni, polędwiczki z wędzarni, szynka z wędzarni, kumpiak z wędzarni, kiełbasa palcówka z wędzarni, kiełbasa z czosnkiem czy kiełbasa z beczki. Co istotne - wszystkie one są formowane ręcznie, naturalnie przyprawione i wędzone nad dymem olchowym.
Po zwiedzeniu zakładu produkcyjnego OSM Hajnówka, która pozyskuje surowiec z czystych ekologicznie terenów Podlasia i w swojej produkcji łączy tradycyjną recepturę z najnowszymi osiągnięciami technologicznymi, uczestnicy AGROTRIP-u mogli zapoznać się na wystawie (i spróbować) z wytwarzanymi serami holenderskimi, w tym serem holenderskim długo dojrzewającym (Carski), serami szwajcarskimi, a także smacznymi twarogami.
W gospodarstwie rolnym Anny i Sylwestra Jaszczołt w Jaszczołtach, Mistrzów Krajowych AgroLigi 2015, goście najpierw odwiedzili nowoczesne obory, a - podczas gospodarskiej rozmowy prowadzonej w okazałym domu mieszkalnym - mogli skosztować tradycyjnych podlaskich sękaczy oraz ciasta miodowego o nazwie mrowisko.
Prężnie prowadzone przez Andrzeja Brzozowskiego w Parcewie ponad 1000-hektarowe gospodarstwo rolne, specjalizujące się w tuczu trzody chlewnej i skupie płodów rolnych, wywarło wrażenie na gościach, zarówno pod względem organizacji pracy, jak i gościnności (w trakcie posiłku obiadowego na stole pojawiły się podlaskie kartacze, babka i kiszka ziemniaczana).
Wizytowany Pronar Narew to potentat w skali europejskiej w produkcji maszyn i urządzeń dla rolnictwa i gospodarski komunalnej (większość wyrobów jest kierowana na eksport), wyposażony w najnowocześniejsze linie technologiczne i zatrudniający ponad 2000 pracowników oraz posiadający własne lądowisko dla samolotów. Dyplomaci byli pod ogromnym wrażeniem tego, co zobaczyli i usłyszeli. A także – pod względem gościnności (wyśmienite potrawy podlaskie z przyzakładowej kuchni).
W wyjeździe studyjnym na Podlasie pn. AGROTRIP, zorganizowanym - na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - przez Stowarzyszenie AgroBiznesKlub, wzięli udział, m.in.: radca rolny Ambasady Francuskiej Jean-Louis Buer, radca rolny Ambasady Niemiec Stefan Gerschewski, radca rolny Ambasady Królestwa Niderlandów Martijn Homan oraz manager ds. politycznych i ekonomicznych Ambasady Nowej Zelandii Joanna Darmos, a także przedstawiciele MRiRW i władz AgroBiznesKlubu. W trakcie pożegnalnej kolacji w Bojarskim Gościńcu w Narewce, radca rolny Ambasady Królestwa Niderlandów Martijn Homan, podsumowując wyjazd i dziękując za gościnność i dobrą organizację, powiedział m.in.: - Jestem pod wrażeniem doświadczeń oraz danej nam możliwości zapoznania się z przymiotami Podlasia, od produkcji rolnej, poprzez atrakcje turystyczne i walory naturalne, a także możliwość skosztowania regionalnych, różnorodnych produktów kuchni podlaskiej. Chciałbym również wyrazić szczery szacunek dla dumy i entuzjazmu prowadziwych ambasadorów regionu, jakimi są mieszkańcy Podlasia.
Stowarzyszenie AgroBiznesKlub
00-682 Warszawa, ul. Hoża 66/68, lok. 112
tel.: 600 079 010
e-mail:[email protected]